5 Απίθανες Συνταγές για Μωράκια: Με Πολλές Βιταμίνες, Φρούτα και Λαχανικά




H μετάβαση στις στέρεες τροφές είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, αφού σηματοδοτεί το πέρασμα από την αποκλειστική θρέψη του μωρού με γάλα στο νέο υπέροχο κόσμο των στερεών τροφών.

Και ενώ κάποτε η γνωριμία ξεκινούσε και συνεχιζόταν με το τρίπτυχο κολοκύθι, πατάτα-καρότο, σήμερα οι τάσεις είναι πιο… γκουρμέ. Εκπαιδεύστε τους γευστικούς κάλυκες του μωρού σας από νωρίς, γνωρίζοντάς του πολλές γεύσεις και αξιοποιήστε τις βιταμίνες και τα συστατικά που βρίσκονται σε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά.

Πουρές γλυκοπατάτας – ροδάκινου

ΥΛΙΚΑ

  • 1 γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη και σε κύβους
  • 2 ώριμα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα και σε κύβους
  • νερό
  • λίγη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τους κύβους μας σε ρηχό ταψάκι, πασπαλίζουμε με κανέλλα και καλύπτουμε νερό. Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα και η γλυκοπατάτα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και πολτοποιούμε σε πουρέ. Ο πουρές ταιριάζει τέλεια και με το γιαουρτάκι του!

Μοσχαράκι με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

  • Μισό κιλό μοσχαράκι
  • Δύο μικρά καρότα
  • Μία πατάτα
  • Ένα κολοκύθι
  • Τρία τέσσερα κλωναράκια σέλινο, το ίδιο και μαϊντανό


  • Ένα πράσο
  • Ένα κρεμμύδι ξερό
  • Μία μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη
  • Μία κουταλιά της σούπας ρύζι ή κουάκερ
  • Μια κουταλιά της σούπας λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει για μισή ώρα. Μετά βάζουμε όλα τα χορταρικά ψιλοκομμένα, το αλάτι και το λεμόνι. Προσθέτουμε το ρύζι ή τον τραχανά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν όλα καλά. Σουρώνουμε τη σούπα, βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Στη συνέχεια βάζουμε τον πουρέ που έχει δημιουργηθεί πίσω στην κατσαρόλα μέσα στο ζουμάκι. Μόλις πάρει μια βράση, το φαγητό είναι έτοιμο.

Πουρές καρότο, καλαμπόκι, κολοκύθα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ½ κούπα καρότα κομμένα
  • ¼ κούπας καλαμπόκι
  • ¼ κούπας κολοκύθα σε κύβους


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε το καρότο και την κολοκύθα στον ατμό για 7 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει. Πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και σερβίρουμε.

Γλυκός πουρές μπανάνα, κεράσι, πατζάρι

ΥΛΙΚΑ

  • 3 μέτριες μπανάνες
  • 2/3 κούπας κεράσια χωρίς κουκούτσια
  • ¼ κούπας παντζάρια ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • μερικες σταγόνες χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τα πατζάρια στον ατμό για 7 λεπτά. Μετά τα πολτοποιούμε μαζί με τις μπανάνες, τα κεράσια και το λεμόνι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι.

Μπισκότα οδοντοφυίας με μπανάνα και βρώμη

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες βρώμη
  • 1 ώριμη μπανάνα
  • 2 κ.σ λάδι καρύδας
  • 1 βανίλια
  • ελαχιστη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρώμη και την αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεπτή πούδρα. Προσθέτουμε τη μπανάνα και το λάδι καρύδας. Όταν δημιουργηθεί ζύμη, την τοποθετούμε στον πάγκο και χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια, στα οποία δίνουμε μακρόστενο και στρογγυλό σχήμα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπολ ή στην κατάψηξη.

Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής και επιστρατεύστε τη φαντασία σας δημιουργώντας τους δικούς σας συνδυασμούς για τους μικρούς γευσιγνώστες!







Facebook Comments