Πώς είναι «πραγματικά» ένα μωρό την στιγμή που γεννιέται: 10 Πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να Γνωρίζετε
Το νεογέννητό σας μπορεί να μην έχει την εικόνα που περιμένατε

Οι περισσότεροι γονείς ξαφνιάζονται μόλις αντικρίσουν το νεογέννητο μωρό τους. Οι φωτογραφίες των νεογέννητων που είχαν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα  μεγάλα λαμπερά μάτια, το χαμογελαστό ροδαλό πρόσωπο και το χαριτωμένο κεφαλάκι πάνω σ’ ένα στρουμπουλό σωματάκι, δεν έχουν καμιά σχέση με το περίεργο πλάσμα που κρατάνε στα χέρια τους και λίγο πολύ μοιάζει με εξωγήινο.

Η χαρά σας είναι σίγουρα μεγάλη αφού κρατάτε επιτέλους στην αγκαλιά σας το μωρό σας και για εσάς όπως και να μοιάζει θα είναι πάντοτε το πιο όμορφο. Εντούτοις όμως καλά είναι να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντικρίσετε, γιατί πολλά πράγματα μπορεί να σας φανούν μη φυσιολογικά, αλλά για ένα μωρό λίγων ωρών θα είναι εντελώς φυσιολογικά.

Καταρχάς πρέπει να ξέρετε πως η εικόνα που παρουσιάζει ένα μωρό διαφέρει από νεογέννητο σε νεογέννητο όσον αφορά το βάρος, το ύψος αλλά και τη συνολική εικόνα αυτού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς 10 βασικά πράγματα που αφορούν στην εικόνα που θα έχει το νεογέννητο μωρό σας μετά τη γέννα.

1. Σημάδια στον τοκετό (Birth marks)

Παρά το όνομά τους μερικά δεν είναι εμφανή στον τοκετό και εμφανίζονται σε λίγες εβδομάδες, κάποια εξαφανίζονται σταδιακά, τα περισσότερα είναι μόνιμα. Συνήθως είναι ακίνδυνα, κάποια χρειάζονται αντιμετώπιση για κοσμητικούς λόγους ή γιατί μεγαλώνουν γρήγορα. Λίγα μπορεί μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης νόσου.

 • “Τσίμπημα του πελαργού” ή “φιλί του αγγέλου”: Κόκκινη κηλίδα στον αυχένα, στο σημείο που αρχίζουν τα μαλλιά, λόγω πλούσιας αιμάτωσης της περιοχής, στα βλέφαρα ή μεταξύ των φρυδιών στο μέτωπο. Δεν πρέπει να συγχέεται με το αιμαγγείωμα. Συνήθως αποχρωματίζεται και υποχωρεί σταδιακά από μόνο του.
 • Μογγολοειδείς ή Μοροειδείς κηλίδες: Μελανές ή μαύρες κηλίδες στους γλουτούς ή στην πλάτη που μοιάζουν με κτύπημα. Οφείλονται στην είσοδο στο δέρμα μελανινοκυττάρων. Υποχωρούν σταδιακά από μόνες τους.
 • Café au lait κηλίδες: Μελαγχρωματικές ή καστανογαλακτόχρωες κηλίδες ή πλάκες μικρότερες από 3 χιλιοστά, σε διάφορα σημεία του σώματος, χωρίς κλινική σημασία. Μεγαλύτερες από 4-6 εκατοστά ή πάνω από 6 κηλίδες χρειάζονται διερεύνηση.
 • Μελαγχρωματικός σπίλος: Σκουρόχρωμο σημάδι ποικίλλου μεγέθους, συνήθως στο τριχωτό δέρμα της κεφαλής ή στον κορμό, εμφανές στη γέννηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν καταλαμβάνει μεγάλη έκταση

2. Ο ομφάλιος λώρος και ο αφαλός του μωρού

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας 60 περίπου εκατοστών, που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα, όσο αυτό βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Οι ανταλλαγές ουσιών μεταξύ μητέρας-εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης γίνονται διαμέσου του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου.

Η αποστολή του ομφάλιου λώρου τελειώνει με τον τοκετό όταν ο γιατρός κόβει τον σωλήνα αυτό και στο σημείο εκείνο τοποθετεί ένα κλιπ. Στην αρχή το μέρος που απομένει είναι ελαστικό και ημιδιαφανές, με την πάροδο των ημερών όμως αρχίζει να αποξηραίνεται και να συρρικνώνεται και αποχωρίζεται οριστικά σε 2 με 3 εβδομάδες. Αυτό που μένει αποτελεί τον αφαλό του βρέφους.Διαβάστε περισσότερα εδώ: Αφαλός του μωρού: Πότε «πέφτει» και πώς να τον περιποιηθώ;

3. Βέρνιξ Κασιόσα (Vernix Caseosa)

Όταν το μωρό σας γεννιέται, είναι καλυμμένο με αίμα αλλά και με μια λιπαρή ουσία σαν βούτυρο, γνωστή ως Βέρνιξ Κασιόσα (Vernix Caseosa). Η ουσία αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου. Ακόμα κι αν εσείς δεν το δείτε κατά τη γέννα, η ουσία αυτή καλύπτει όλα τα μωρά όσο βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους προστατεύοντας το δέρμα τους από το αμνιακό υγρό. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της ουσίας εξαφανίζεται κατά τη γέννησή τους. Η ουσία αυτή θεωρείται θαυματουργή γιατί πέρα από το ότι λιπαίνει το μωρό ώστε γεννηθεί πιο εύκολα παράλληλα ενυδατώνει το δέρμα του αλλά λειτουργεί και ως προστατευτικό κάλυμμα ενάντια στα μικρόβια και τα βακτήρια. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως η Βέρνιξ Κασιόσα παρέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, φτάνοντας ακόμα και τις ιδιότητες του μητρικού γάλατος.

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει κι όταν πλέον οι πνεύμονές του έχουν ωριμάσει η ουσία αυτή αποκολλάται από το δέρμα του και η περισσότερη καταπίνεται από το έμβρυο, θωρακίζοντας το ενάντια στα μικρόβια και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όσο πιο νωρίς γεννηθεί όμως ένα μωρό, τόση περισσότερη από αυτή την ουσία θα φέρει πάνω του.

Συμβουλή: Καθυστερήστε το πρώτο πλύσιμο του μωρού μετά τη γέννα, ώστε η ουσία αυτή να μείνει όσο περισσότερο γίνεται στο δέρμα του. Θα το προστατεύσει από τα μικρόβια του νέου του περιβάλλοντος παρέχοντας αντιβακτηριδιακή προστασία αλλά και από τον ξηρό αέρα. Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση ο θηλασμός.

4. Μελανό δέρμα και άκρα.

 • Στην αρχή το χρώμα του δέρματος ενός νεογέννητου μωρού είναι μελανό. Σταδιακά θα γίνει κόκκινο και μετά ροδαλό.
 • Επίσης τα άκρα του μωρού μπορεί να είναι μελανά για αρκετή ώρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και λέγεται ακροκυάνωση. Οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σ’ αυτές τις περιοχές του σώματος. Τα μελανά άκρα όμως, χέρια και πόδια δεν είναι κάτι ανησυχητικό.
 • Το πρόσωπο του μωρού σας μπορεί να φέρει μελανιές ή κοκκινίλες. Είναι φυσιολογικές και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται το μωρό περνώντας από τον κόλπο της μαμάς. Θα εξαφανιστούν τις επόμενες μέρες.

5. Το κεφάλι του μωρού σας έχει περίεργο σχήμα

Το κεφάλι ενός βρέφους αμέσως μετά τη γέννησή του μπορεί να είναι τρομερά ασύμμετρο. Μην ανησυχείτε, είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται κατά τον τοκετό ή των πιέσεων από την πιθανή χρήση εργαλείων από τον γυναικολόγο κατά τον τοκετό.

Πάνω στο κεφάλι του μωρού υπάρχουν δυο μαλακά σημεία. Ένα στην κορυφή και μπροστά και ένα άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πρώτο λέγεται πρόσθια πηγή και το δεύτερο οπίσθια πηγή. Το κρανίο δημιουργείται από την συνένωση διαφόρων κοκάλων. Οι πηγές αυτές βρίσκονται στο σημείο συνένωσης αυτών των κοκάλων. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών και η οπίσθια μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

6. Υπερτρίχωση (Lanugo)

Όταν γεννιέται ένα μωρό μπορεί κάποια μέρη του σώματός του να είναι καλυμμένα με χνούδι, όπως το πρόσωπο, στο πλαϊνό μέρος των αυτιών και στην πλάτη και τα οπίσθια του. Ουσιαστικά είναι τα πρώτα μαλλιά (τρίχες) που παράγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά εξαφανίζονται μετά τη γέννα.7. Φουσκωμένο πρόσωπο, μάτια και άλλα περίεργα

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του προσώπου ενός νεογέννητου μωρού όταν το αντικρίζετε για πρώτη φορά δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιμένατε. Γι αυτό συνήθως οι μαμάδες όταν αναπολούν την πρώτη ματιά που έριξαν στο μωρό τους, χαριτολογώντας χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως , «όταν το πρωτοαντίκρισα ήταν σαν πιθηκάκι».

 • Πρόσωπο: Το πρόσωπο του μωρού σας μόλις γεννηθεί είναι συνήθως φουσκωμένο. Γι αυτό και οι πρώτες φωτογραφίες που θα βγάλετε στο μαιευτήριο θα διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που θα βγάλετε λίγες μέρες μετά όταν πια θα επιστρέψετε μαζί στο σπίτι.
 • Μάτια: Επίσης τα μάτια του νεογέννητου είναι φουσκωμένα και συνήθως κλειστά. Το φούσκωμα αυτό είναι φυσιολογικό και είναι αποτέλεσμα του τοκετού και της γέννας. Μετά από λίγες μέρες υποχωρεί. Κάποια νεογέννητα μάλιστα έχουν μικρά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο λευκό των ματιών τους, επίσης αποτέλεσμα της γέννας. Επίσης υποχωρεί σταδιακά. Το χρώμα των ματιών που έχουν κατά τη γέννηση δεν είναι το τελικό, μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Για να είστε απόλυτα σίγουροι για το τελικό χρώμα, το μωρό πρέπει να γίνει 6 μηνών.
 • Αυτιά: Τα αυτιά του μωρού είναι πολύ μαλακά και έτσι εύκολα μπορεί να «τσαλακωθούν» από το ίδιο το κεφάλι.
 • Μύτη: Τα μωρά αναπνέουν από τη μύτη. Γι αυτό και τα ρουθούνια τους είναι μεγάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους.
 • Όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του, μπορεί να δείτε άσπρες κηλίδες στον ουρανίσκο. Μην πανικοβληθείτε, είναι φυσιολογικό.
 • Το μωρό μπορεί να γεννηθεί με δόντι!!!

8. Φουσκωμένο στήθος και κοιλιά

Το στήθος του μωρού μετά τη γέννησή του είναι συνήθως διογκωμένο και αυτό οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε ούτε όμως και να το ενοχλήσετε καθόλου. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει από μόνο του σε λίγες μέρες. Επίσης η κοιλιά του μωρού σας θα είναι μεγάλη και φουσκωμένη, αποτέλεσμα των αδύνατων ακόμα μυών της κοιλιάς.

9. Φουσκωμένα γεννητικά όργανα

Τα γεννητικά όργανα του μωρού θα σας φανούν μεγάλα και φουσκωμένα σε σχέση με το μέγεθος του υπόλοιπου σώματος. Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς. Σύντομα το φούσκωμα θα υποχωρήσει.

Η κεφαλή του πέους στα αγόρια καλύπτεται από δέρμα που λέγεται πόσθη. Προσοχή, μην προσπαθήσετε να την τραβήξετε προς τα πίσω. Το μωρό σας σ’ αυτήν την ηλικία δεν έχει φίμωση, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά, οπότε το δέρμα δεν τραβιέται προς τα πίσω και θα του δημιουργήστε πληγή σ΄αυτό το σημείο.

10. Κεφαλαιμάτωμα-Προκεφαλή

Το κεφαλαιμάτωμα είναι αποτέλεσμα συλλογής αίματος κάτω από το περίβλημα των οστών του κρανίου, που παρουσιάζεται σαν μια διόγκωση λίγες ώρες μετά τον τοκετό και διαρκεί για βδομάδες. Συναντάται στο 0,2-2% των συνολικών γεννήσεων με φυσιολογικό τοκετό ως αποτέλεσμα της χρήσης εργαλείων ή πολύωρου τοκετού. Δε χρειάζεται καμία θεραπεία και υποχωρεί μόνο του. Αν είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει ίκτερο και πτώση της αιμοσφαιρίνης.

Η προκεφαλή είναι και αυτή διόγκωση στο κεφάλι του νεογνού που οφείλεται στην πίεση που του ασκεί ο τράχηλος κατά τον τοκετό. Δε χρειάζεται θεραπεία και υποχωρεί τις πρώτες ημέρες από μόνη της.

*Με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του mommyandthecity.grFacebook Comments