Να ξυπνήσω το νεογέννητο μωράκι μου για να φάει; Τι να κάνω;
Όσες μανούλες μόλις γέννησαν το πρώτο τους παιδάκι, βρίσκονται σε πανικό!

Έχουν γυρίσει σπίτι από το μαιευτήριο και έρχονται αντιμέτωπες με άγνωστες-για εκείνες- καταστάσεις. Αγχώνονται με το παραμικρό κλάμα του νεογέννητου μωρού τους, ενώ προσπαθούν να τηρήσουν κατά γράμμα, τα άρθρα και τις συμβουλές που έχουν διαβάσει στα βιβλία εγκυμοσύνης.

Κάθε μωρό όπως είναι διαφορετικό. Οι συνήθειές του δεν είναι ίδιες με τα υπόλοιπα. Ένα από αυτά που αγχώνουν την πρωτάρα μανούλα είναι το θέμα της διατροφής. Κάθε νεογέννητο κάθε 3-4 ώρες πίνει το γάλα του. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση αν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ξυπνήσει; «Μήπως πρέπει να το ξυπνήσουμε εμείς»; Αναρωτιόμαστε.Εμείς απευθυνθήκαμε σε ειδικούς προκειμένου να μας δώσουν μία απάντηση. Φυσικά και δεν πρέπει να το ξυπνάνε, επισημαίνουν. Το παιδί ξέρει πότε πεινάει και θα το ζητήσει, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Βέβαια στην περίπτωση που δεν ξυπνάει το βράδυ, εκμεταλλευτείτε το γιατί ξεκουράζεται τόσο εκείνο όσο και εσείς!

Όταν μωρό περάσει το “φράγμα” των 3-3,5 κιλών ΔΕΝ το ξυπνάμε τη νύχτα για φαγητό. Όταν εξακολουθεί το παιδί να ξυπνάει τα άγρια μεσάνυχτα και να κλαίει για γάλα – ενώ έχει φάει καλά μέσα στην ημέρα – το θέμα είναι πλεόν συνήθειας και όχι ανάγκης. Αφήστε το να κλάψει λίγο, ξεγελάστε το με χαμομήλι, δώστε του πιπίλα. Θα ταλαιπωρηθείτε για λίγο καιρό αλλά μετά την καταιγίδα θα επέλθει ηρεμία!Βέβαια τα παραπάνω ισχύουν για μωράκια που δεν έχουν κάποια παθολογική κατάσταση όπως πχ αυξημένο ίκτερο κάτι που τα καθιστά ληθαργικά και αδύναμα να ξυπνήσουν μόνα τους. Προσοχή! Σε αυτή την περίπτωση ή σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση υγείας που δυσκολεύει το μωράκι σας να ξυπνήσει μόνο του, τότε θα πρέπει να το ξυπνάτε τουλάχιστον κάθε 3 ώρες εσείς.

Σημαντικό είναι όταν υπάρχουν φυσιολογικές καταστάσεις, να δημιουργείτε ένα πρόγραμμα ύπνου και να ρυθμίζετε το βιολογικό ρολόι του μωρού σας κάνοντας το να διακρίνει πότε είναι μέρα και πότε είναι νύχτα. Την μέρα αφήστε άπλετο φως να μπει στο σπίτι σας, αερίστε καλά τους χώρους, αφήστε το οξυγόνο να μπει, κάντε κανονικά τις δουλειές του σπιτιού, βάλτε χαμηλή μουσική και τηλεόραση και μιλήστε με τους συγγενεις και φίλους σας κανονικά ακόμη κι αν το μωρό κοιμάται. Το βράδυ θα πρέπει να πέφτουν οι τόνοι, χαμηλός φωτισμός, με 2-3 φωτάκια μέσα στον χώρο, ησυχία και θερμοκρασία δωματίου. Κάντε το μωράκι σας να νιώθει ασφάλεια στον χώρο που κοιμάται, και φροντίστε να κοιμάται όσο εκείνο θέλει αν πεινάσει θα ξυπνήσει μόνο του πιστέψτε μας, γιατί όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, ο ύπνος θρέφει τα μωρά.

 Facebook Comments