Καθηγητής για τη γρίπη: Με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο
Ποια τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και πώς θα προφυλαχτείτε από αυτήν την γρίπη H1N1

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα η λίστα θανάτου από τον ιό της γρίπης που παρουσιάζει αυξητική δράση ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι από τον ιό είναι πλέον 39 και αφορούν σε συνανθρώπους μας από 25 ετών και πάνω.

Για την έξαρση της γρίπης, τα συμπτώματά της αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν, μίλησε στο OPEN TV και την Έλλη Στάη ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, που ανέφερε ότι «κορυφώθηκε απότομα φέτος το ενδημικό κύμα της γρίπης», ενώ ανέφερε ότι δεν ήταν όλα τα θύματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συμπτώμτα

Άμεσα υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, ξερόβηχας είναι τα «θορυβώδη συμπτώματα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, που δείχνουν ότι ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τη γρίπη.

Τρόποι προφύλαξης

Ο εμβολιασμός, παρόλο που ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωστή πρόληψη έχει παρέλθει, παραμένει το απόλυτο «όπλο» απέναντι στην προσβολή από τη γρίπη, μαζί με ατομική υγιεινή, αποφυγή του συγχρωτισμού και όταν κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης καλείται να παραμένει στο σπίτι τόσο για δική του προστασία όσο και για τη μείωση της διασποράς του ιού.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική μνεία γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές.

Αυτά είναι

καλός και συχνός αερισμός των αιθουσώντακτικό πλύσιμο χεριών

βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Το 82% των θυμάτων δεν έχει εμβολιαστεί

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και καλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν καθώς το 82% όσων έχουν νοσήσει δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως άνω των 25 ετών, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι η γρίπη παρουσιάζει αύξηση στα παιδιά αφού τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ότι οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.

Ποιοι είναι οι «ευάλωτοι»

Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα

4.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m28. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Βασανίζουμε τον εαυτό μας προσπαθώντας ν’ ανακαλύψουμε το μυστικό των ευτυχισμένων σχέσεων, όπως κι εκείνων που διαρκούν στο χρόνο. Κι είναι τόσο εύκολο, τόσο δίπλα μας εκείνη η συνταγή, που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και να μας δέσει περισσότερο με το σύντροφό μας. Αρκετοί πιστεύουν ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις. Δεν έχουν βέβαια άδικο.

Υπάρχει, όμως, ένα είδος επικοινωνίας αφτιασίδωτης, ανεπιτήδευτης και πηγαίας που δένει περισσότερο τα ζευγάρια απ’ τις λέξεις και τ’ αγγίγματα. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το γέλιο. Να κάνεις τον άνθρωπό σου να γελά, να ξεκαρδίζεται, να κλαίει με τα αστεία σου και να ξέρεις ότι εσύ είσαι υπεύθυνος για το χαμόγελό του. Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα απ’ αυτό;

Διάβασα κάπου πρόσφατα ότι οι άνθρωποι αγαπιούνται όταν ο ένας βλέπει στα μάτια του άλλου την ευθύνη. Θα μου πείτε πού κολλάει η ευθύνη με την αγάπη. Μα εκεί είναι όλο το νόημα των σχέσεων. Να βλέπεις κάποιον και να σου δημιουργεί την ανάγκη, γιατί περί ανάγκης πρόκειται όταν η επιθυμία σου γίνεται εξάρτηση, να είσαι εσύ υπεύθυνος για την ευτυχία του. Τότε αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι έτοιμος να μπεις σε μια σχέση, όταν θέλεις εσύ, και μόνον εσύ, να κάνεις χαρούμενο τον άνθρωπο που αγαπάς.

Το γέλιο πάντα μας δημιουργεί ευφορία, μας κάνει πιο χαλαρούς και πιο ευχάριστους ως προσωπικότητες. Σπάει τον πάγο, προετοιμάζει το έδαφος για μια συζήτηση που θ’ ακολουθήσει ή περιπαικτικά μπορούν να διατυπωθούν μέσω αστείων τα πιο σοβαρά παράπονα του ενός προς τον άλλο. Πολλές φορές δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες. Μπορεί να πεις κάτι άκομψο με χιουμοριστικό τρόπο και ο άλλος να μην ενοχληθεί καθόλου, κι απ’ την άλλη να πεις κάτι λιγότερο ενοχλητικό, αλλά με ωμότητα, με αποτέλεσμα ο άλλος να προσβληθεί.

Τα αστεία δένουν το ζευγάρι. Δημιουργείται ένας κώδικας μεταξύ των δύο, που μόνο εκείνοι τον καταλαβαίνουν. Απολαμβάνουν τις χαρούμενες στιγμές τους και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το γέλιο για να παροπλίζουν το σύντροφό τους όταν έχει νευράκια. Άλλωστε, ο θύμος είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που στη σφαίρα της αγάπης δεν έχει θέση.

Τα ζευγάρια που γελάνε πολύ και συχνά έχουν μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής, δίνουν έμφαση στην αισιοδοξία και στη θετικότητα του έpωτα και της κοινής ζωής. Να εστιάζεις στα θετικά και ν’ αντιμετωπίζεις τα αρνητικά με χαμόγελο δεν είναι εύκολο, με το γέλιο όμως δεν καθίσταται ακατόρθωτο. Πόσο πιο χαλαροί αισθανόμαστε μετά από λίγα δεύτερα γέλιου και πόσο πιο εκτονωμένοι! Ναι, αυτό ακριβώς! Το γέλιο είναι εκτόνωση που γεμίζει με θετική ενέργεια όλο το χώρο και κυρίως την ψυχή μας.

Το γέλιο απ’ την ψυχή μας είναι όπως ένας αξέχαστος οργaσμός. Ακριβώς την ίδια επίπτωση έχουν στον οργανισμό μας, αλλά και στην ανθρώπινη αύρα μας. Καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να είσαι μ’ έναν άνθρωπο όσο καλό σeξ κι αν κάνετε, αν δεν μπορείς ν’ αστειευτείς μαζί του, αν δεν είναι δεκτικός στα πειράγματα σου, κι αν δεν έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ.

Το γέλιο είναι ζωή, όπως λέμε, αλλά δίνει ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις. Χαρίζει χαρά, αισιοδοξία και θετικότητα. Να κάνεις τον άνθρωπό σου πάντα να γελά, να τον χαίρεσαι, να τον πειράζεις, να περνάτε τόσο καλά μαζί που κάθε μέρα να είναι γιορτή.

Να είσαι σίγουρος πως αν εσύ βαλθείς να προσπαθείς καθημερινά να είσαι ο λόγος που θα γελάει ο άνθρωπος σου, τότε κι εκείνος θα είναι ευγνώμων που είσαι κομμάτι του. Αν δεν μπορείς να γελάσεις και να κάνεις το σύντροφο σου να περάσει όμορφα μαζί σου, τότε έχεις αποτύχει ως σύντροφος. Το γέλιο είναι ο πιο εpωτικός κώδικας μεταξύ δυο ανθρώπων και σίγουρα χαρίζει μαζί με τους οργaσμούς τις πιο δυνατές στιγμές σ’ ένα ζευγάρι.

Κάνε τον άνθρωπο σου να γελά, λοιπόν, ακατάπαυστα. Τι περιμένεις;

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου

Πηγή: pillowfights.grFacebook Comments