Η ζωή μου με ενα νεογέννητο. Κάν’το σωστά! ή μάλλον μην ακούς κανέναν και κάν’το όπως θέλεις ΕΣΥ!
Σίγουρα έχετε ακούσει δεκάδες ή μάλλον χιλιάδες φορές συμβουλές για το πως πρέπει να μεγαλώσει ένα μωρό, τι είναι το πιο σωστό σύμφωνα με α) τους παλιούς (γιαγιάδες) β) τους μεταμοντέρνους (μαμάδες, αδερφές, θείες, ξαδέρφες) γ) τις φίλες μαμάδες (ξερόλες κατά προτίμηση) δ) τις γειτόνισσες που σίγουρα έχουν μια πείρα παραπάνω από σένα ε) τους άσχετους που συναντάς στο δρόμο, περίπτερο, ζαχαροπλαστείο, σούπερ μάρκετ, κλπ. Η λίστα με λίγη φαντασία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Και ρωτώ; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τι καλύτερο ξέρουν από σένα; Μήπως έπεσε στα χέρια τους κάποιο χρυσό εγχειρίδιο μαμάς που γράφει μυστικούς θεικούς κανόνες για το σωστό μεγάλωμα ενός παιδιού; Και ποιού παιδιού; Τι σημαίνει τέλειο παιδί; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να το κρίνει;
Αυτές τις ερωτήσεις κάνω κι εγώ στον εαυτό μου σαν νέα μανούλα που βρίσκεται στο σπίτι και μαθαίνει το 3ων εβδομάδων μωράκι της. Δεν το κρύβω, οι ερωτήσεις είναι πολλές, και οι ανασφάλειες ακόμη περισσότερες, αλλά όσες περισσότερες ανασφάλειες έχω τόσο σίγουρη είμαι ότι θα τα καταφέρω και θα κάνω το σωστό για το μωρό μου. Εγώ ξέρω…ή μάλλον μαθαίνω κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Το μωρό μου μαθαίνει εμένα κι εγώ εκείνο. Κανείς δεν είναι ανάμεσα μας για να μπορέσει να πει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΣΚΕΨΕΙΣ)

Τα κεφάλαια όταν φτάσεις στο σπίτι μετά το μαιευτήριο είναι αρκετά.

Διατροφή (Θηλασμός/Φόρμουλα) – Ύπνος (Ώρες) – Θερμοκρασία σπιτιού (Ιδανική) – Θερμοκρασία μωρού (Υγεία) – Ιατρικός εξοπλισμός (έχω όλα τα απαραίτητα; Θερμόμετρο, γάζες, κλπ) – Κλάμα μωρού (Τι συμβαίνει; Πεινάει; Κρυώνει; Πονάει;) – Διατροφή μαμάς (Τι πρέπει να τρώω αν θηλάσω; Μπορώ να παίρνω βιταμίνες; Σίδηρο; Ασβέστιο;) – Ασθένειες (Από επισκέπτες. Πως θα προφυλαχτώ; Μάσκες και αντισηπτικά παντού. Παρεξηγήσεις από την οικογένεια) – Εμβόλιο γρίπης (Πρέπει να το κάνει ο σύζυγος και όσοι έρχονται σε επαφή με το μωρό; Πρέπει να το κάνω κι εγώ; Επηρεάζει καθόλου τον θηλασμό;)

Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι μέσα στο μυαλό της κάθε νέας ή και παλιάς ακόμη μανούλας, και αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα.

Αυτό που θα ξεκινήσω να λέω είναι ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις αλλιώς θα βλάψεις το μωρό σου. Αλλά κάποια πράγματα απαιτούν την προσοχή κάθε μαμάς και εδώ θα σταθούμε λίγο.
Θα ακούσεις πολλές φορές ότι οι γιατροί είναι απόλυτοι και ότι οι συμβουλές τους κάποιες φορές είναι υπερβολικές σε ότι αφορά την διατροφή του μωρού, τους κανόνες υγιεινής, τα εμβόλια και το βάρος του μωρού.
Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να απορρίψεις τις συμβουλές του παιδίατρου του παιδιού σου. Πριν το κάνεις λοιπόν βεβαιώσου ότι η επιλογή σου δεν θα βλάψει το μωρό σου και αν έχεις έστω και 1% υποψία ότι αυτό που θα κάνεις είναι δεν το σωστό, εμπιστέψου τον γιατρό σου. Μην ακους τους γύρω σου, μην στέκεσαι σε άρθρα και φόρουμ που προτρέπουν να κάνεις το κεφαλιού σου. Το κεφάλαιο υγεία είναι πολύ σημαντικό! Εδώ ΔΕΝ πρέπει να κάνεις ότι θέλεις εσύ. Εδώ μιλάει η επιστήμη και αν έχεις εμπιστοσύνη στον γιατρό σου θα πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές του. Αν θέλεις μπορείς να πάρεις και περισσότερες γνώμες για να είσαι σίγουρη αλλά προς Θεού, μην το παίξεις γιατρός, γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές.

Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν κλείνει.

Για όλα τα υπόλοιπα όπως λέει και ο τίτλος, δεν υπάρχει κανείς παρα μόνο εσύ, και ο άντρας σου (για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις). Για την απλότητα όμως της σύνταξης θα αναφερόμαστε στις μαμάδες, σε σένα (χωρίς να ρίχνουμε τους άλλους ρόλους)

Εσύ λοιπόν είσαι 24ώρες εκεί για το μωρό σου.Εσύ είσαι η ηρωίδα μαμά της ιστορία μας. Κάθε μέρα γράφεις και μια καινούργια σελίδα στο βιβλίο της ζωής σας και μάντεψε…την πένα την κρατάς εσύ.

ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πόσες φορές τα έχεις ακούσει…

«Εγώ είχα πολύ γάλα από τις πρώτες κιόλας μέρες, εσύ γιατί δεν έχεις τόσο, μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά.»
Η απάντηση: Μάντεψε; Δεν με απασχολεί τι έκανες εσύ; Δεν είμαστε το ίδιο άτομο, δεν είχαμε την ίδια εγκυμοσύνη, τον ίδιο τοκετό, το ίδιο σώμα και το ίδιο μωρό. Πως γίνεται να έχουμε το ίδιο γάλα;

«Μην βάζει πιπίλα, το μωρό θα μάθει αμέσως και μετά δεν θα ξεκολλάει»

Η απάντηση: Αν η πιπίλα ηρεμεί το μωρό μου από κολικούς έστω και 1% περισσότερο, ναι θα του δώσω, και λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν. Και στην τελικά αν δεν ξεκολλάει ποιο είναι το πρόβλημα; Εσύ θα του την δίνεις;

«Μην παίρνεις τόσο πολύ αγκαλιά το νεογέννητο, θα σε κάνει ότι θέλει μετά»

Το νεογέννητο μόλις βγήκε στο κόσμο. Το μόνο που έβλεπε για 9 μήνες ήταν ένα μαύρο πράγμα. Άκουγε μόνο την καρδιά της μαμάς του και τον ήχο της μήτρας. Η θερμοκρασία μέσα στην κοιλιά της μαμάς του ήταν υψηλή και βγαίνοντας στον κόσμο έπαθε θερμικό σοκ. Μπορεί να μην το ήξερες αλλά η αγκαλιά της μαμάς είναι το πιο θεραπευτικό πράγμα στον κόσμο για ένα βρέφος. Είναι το σπίτι του, εκεί που νιώθει ασφάλεια και αγάπη. Το κρεβατάκι του είναι το μέρος όπου θα μάθει σιγά σιγά να κοιμάται, να γίνεται λιγο πιο ανεξάρτητο. Αλλά τίποτα ΔΕΝ θα συγκριθεί ποτέ με την αγκαλιά της μαμάς. Οπότε ναι, ας με κάνει ότι θέλει, εκεί είναι το σπίτι του, εκεί θα είναι για όσο θέλει, μέσα στην αγκαλιά μου, μέχρι να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.«Γιατί κλαίει το μωρό; Μήπως πονάει; Μήπως έφαγες κάτι εσύ και το πείραξε;»

Το μωρό μπορεί να κλαιέι για διάφορους λόγους. Μπορεί να πεινάει, πολύ λογικό για όλα τα μωράκια αν έχει περάσει κάποια χρονική διάρκεια μετά το τελευταίο του γεύμα. Μπορεί να πονάει, να έχει κολικούς (συνήθως σταματούν μετά τους 3 πρώτους μήνες). Μπορεί να θέλει απλά την μαμά του ή τον μπαμπά του για να ηρεμήσει. Μπορεί να τρόμαξε από κάποιο θόρυβο. Επειδή λοιπόν οι λόγοι μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας, δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα ότι φταίω εγώ για το κλάμα του μωρού. Σταμάτα λοιπόν τις κατηγορίες και ενημερώσου καλύτερα.
Επίσημες έρευνες έδειξαν ότι η διατροφή της μητέρας δεν παίζει κανένα ρόλο στους πόνους και κατ’επέκταση στο κλάμα του μωρού, οπότε μανούλες να τρώτε άφοβα τα πάντα. Προσοχή μόνο μην μπερδεύετε πολλές και διαφορετικές τροφές καθημερινά για να εντοπίσετε τυχόν μικροαλλεργίες στο δέρμα του μωρού σας που θα εκδηλωθούν με μικρά κόκκινα σπυθουράκια στο δέρμα του .Μην τρομάξετε, απλά περιορίστε την τροφή που εντοπίσατε ότι δημιουργεί το πρόβλημα.

ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Μην είσαι μια τρομαγμένη μαμά. Μην αφήσεις τον κόσμο να σε υποβιβάσει για κανένα λόγο. Είσαι ΜΑΜΑ! Έφερες ένα θαύμα στον κόσμο! Είσαι τόσο ψηλά μαζί με το μωρό σου που κανένας δεν μπορεί να σε ακουμπήσει. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. Πίστεψε με έχεις απεριόριστες! Μπορείς να βρεις την λύση για τα πάντα. Οι απαντήσεις είναι μέσα σου.
Αν αντιμερωπίζεις ένα πρόβλημα με το μωρό σου, μίλα πρώτα στον εαυτό σου, φτιάξε ένα ζεστό τσάι, βάλε απαλή μουσική, πάρε βαθιές ανάσες και η απάντηση θα έρθει από μέσα σου.
Επέλεξε 2-3 ανρθώπους που σ’αγαπάνε και δεν σε κρίνουν και συζήτησε το πρόβλημα σου με εκείνους. Άκουσε τις γνώμες των τρίτων, μπες σε μια ομάδα μαμάδων και ανέρτησε το θέμα σου. Είναι απίστευτο πόσα καλά πράγματα θα ακούσεις από ανθρώπους που δεν σε ξέρουν και δεν σε έχουν δει ποτέ. Εκείνοι δεν έχουν προσωπικό όφελος, κόμπλεξ, ανασφάλειες και ζήλεια προς στο πρόσωπο σου και σίγουρα θα βρεις περισσότερα χρήσιμα πράγματα από εκείνους. Όμως πάλι πρόσεξε! Μην επηρεάζεσαι. Εσύ έχεις την απάντηση, αυτό να έχεις πάντα στο μυαλό σου.

Ηρωίδα μανούλα ελπίζω να σε βοήθησε το άρθρο μου…

Για μένα το ταξίδι της μητρότητας μόλις ξεκίνησε.
Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλά να πούμε….! ^_^

Στείλτε μου ιδέες για θέματα προς συζήτηση.

Με πολύ αγάπη.
Μαμά *Βίκυ* <3Facebook Comments