Η Εισαγωγή Στερεών Τροφών στη Διατροφή του Μωρού σας. Τι Πρέπει να Κάνετε
Καροτάκι, κολοκυθάκι, κοτοπουλάκι έχει πια στο πιάτο το μωράκι! Τώρα που έχει περάσει τους 5 μήνες ζωής, θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στέρεες τροφές. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα υποδεχθεί το νέο του μενού με ανοιχτές αγκάλες ή… κουτάλες! Για να βοηθήσετε λοιπόν την μπέμπα ή τον μπέμπη σας να προσαρμοστεί ακόμη πιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια στη νέα του διατροφική ρουτίνα, υπάρχουν 5 πράγματα που περνούν απ’ το χέρι σας:

1. ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ…

… κρύβεται στο δύσκολο κομμάτι! Ένας απλός τρόπος να εξοικειωθεί το μωράκι σας με τις στέρεες τροφές είναι να χτυπάτε στο μπλέντερ τα υλικά της κρέμας του για λιγότερη ώρα, ώστε να μείνουν μέσα και λίγο μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού, εφόσον το παιδί μπορεί να μασήσει στέρεη τροφή. Έτσι, το αγγελούδι σας και θα δοκιμάσει διαφορετικές υφές και θα μάθει να μασάει καλύτερα, αντί απλώς να καταπίνει τη λεία κρέμα.

2. Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥΡΕ

Πριν περάσετε απότομα στις στέρεες τροφές, καλό είναι να αρχίσετε λιώνοντας το φαγητό μ’ ένα πιρούνι. Έτσι, θα έχετε το ενδιάμεσο στάδιο: ούτε εντελώς αλεσμένο φαγητό, ούτε μεγάλα κομμάτια δύσκολα στο μάσημα. Μετά τη φάση του συμπαγούς πουρέ που το μωράκι θα έχει συνηθίσει λιγάκι την ιδέα της «μάζας» στη τροφή, μπορείτε να βάλετε στο baby μενού το κοτόπουλο, τα καρότα, κ.λπ. που είναι ούτως ή άλλως στο δικό σας μενού. Μόνο, προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι ή οτιδήποτε θα μπορούσε να βλάψει το πεπτικό σύστημα του μωρού.3. ΤΟ «ΑΠ’ ΟΛΑ» ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΤΥΧΑΙΑ

Ποικιλία ίσον ευκολία! Πώς θα δεχτεί το μωρό το νέο του φαγητό χωρίς γκρίνια, αν δεν το γνωρίσει πρώτα απ’ όλες τις πλευρές του; Δώστε του να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις και υφές σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ώστε να ενεργοποιήσετε τους γευστικούς του κάλυκες. Τη μία λίγο κοτόπουλο, την άλλη λίγο τυρί. Μια φορά τραγανό μηλαράκι, την άλλη μαλακή μπανανούλα. Και πολλά λαχανικά.

4. ΠΟΙΟ ΚΟΥΤΑΛΙ;

Δάχτυλα! Στα μικρά παιδιά αρέσει να τρώνε με τα χέρια. Κομμάτια φρούτων, κομματάκια τοστ και στικάκια λαχανικών είναι το καλύτερό τους γιατί δεν χρειάζονται κουτάλι. Και έτσι η μετάβαση στις στέρεες τροφές γίνεται… παιχνιδάκι.

5. ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ «ΜΗ»

Υπάρχουν και τροφές που καλύτερα να αποφεύγετε μέχρι να μεγαλώσει λίγο το μωράκι. Το μέλι, για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως (αν και σπάνια) μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση. Εννοείται πως για ευνόητους λόγους θα πρέπει να αποφεύγονται και τροφές που αποτελούνται από πολύ μικρά κομματάκια όπως ποπ κορν, ξηροί καρποί και ολόκληρα σταφύλια καθώς και οτιδήποτε είναι πολύ σκληρό ή χρειάζεται πολύ μάσημα.

Μοσχαράκι και μπροκολάκι τρώει πια με κέφι το μωράκι… και ούτε γκρίνια, ούτε ζημιά!Facebook Comments